Нашите курсове във ФМИ 2012/2013 и evans

През 2007 с Ники Бачийски подхванахме един избираем курс по Python. Трудно ми е да опиша колко положителни емоции и опит ми донесе. От тогава не сме спирали да го водим и дори сме пробвали няколко други (един по Rails и един по Ruby). Всъщност, Ruby-то бе миналата година и (според мен) бе най-добрия ни курс.

Вече не сме само двама. За тези шест години сме събрали малък екип от хора, които помагат по всевъзможни начини. Също така, разрастваме начинанието – тази година ще направим цели три курса – (1) Ruby през зимния семестър и (2) Python и (3) Clojure през летния. Разбира се, ако учите във ФМИ, горещо ви ги препоръчвам.

Но не пиша за това. Още не съм сигурен каква ще е моята активност в тези курсове, тъй като отново планирам местене в чужбина. Но нещо, в което съм сигурен, е че това лято ще обърна повече внимание на сайта на курса. И мисля, че това може да ви е интересно. Нека да обясня.

Сайтът е изключително централен за курса. Там студентите предават домашни, там могат да задават въпроси, там даваме обратна връзка за решенията им и там се пазят всички точки, изкарали до момента (точките определят оценката). Има ред механики, за които той е централен. Например, за да поощрим участитето в час, подхвърляме по един Snickers на студентите задали добър въпрос или дали добър отговор. Освен че е забавно и изключително калорично, на Snickers-а има залепен код. Ако го въведат на сайта получават точка. Имаме идеи за още няколко подобни механики, които ще имплементираме тази година. И тук може да се включите.

Това в момента е четвъртата база код, която имаме. Първата беше базирана на WordPress, втората написах между другото, третата бе курсов проект на двама студенти, а четвъртата започнах миналата година на чисто. Макар да има нужда от малко любов, твърдя че това е един много чисто написан Rails проект, от който може да научите много. Можете да го намерите в GitHub профила ми: skanev/evans. Би трябвало да се подкарва относително лесно.

По какъв начин може това да ви е интересно? Ето ви няколко:

  • Може просто да започнете да следите проекта в GitHub. Ако сте нови в Rails, можете да видите приличен код, от който има какво да научите. От време на време правя разни експерименти, които не са съвсем идиоматични (пример: 75 реда view), но дори те са интересни. Чувствайте се поканени да започнете дискусии по commit-и и pull request-и.
  • Може да направим малко pair programming. Намерете вечер/ден/уикенд, в който и двамата сме свободни и ще седнем и ще покодим заедно. Така аз мога да ви предам малко от моето know-how, а вие на мен от вашето. Пробвах го вече с няколко човека и винаги е супер забавно.
  • Може да завлечете някаква дискусия. Ако нещо по дизайна ви е странно, ако имате предлжения как нещо да бъде подобрено или ако искате да споделите какво мислите за кода – може просто да отворите issue и да си поговорим.
  • Разбира се, може да участвате с код. Искате да направите някакъв refactoring, да имплементирате ваша идея или дори да хванете някой от feature-ите? Просто направете fork и отворете pull request. Имайте предвид, че съм малко съм придирчив към кода и си струва да си поговорим (скайп или мейл), ако искате да се хванете с нещо по-голямо.

Какъв ви е кяра? Това е удобен начин да споделя малко от моето разбиране на Rails с вас. Пък и не само моето. Не познавам по-ефективен начин за предаване на такива познания от работене заедно. А и ще е забавно.

Ако имате интерес, пишете един мейл или оставете коментар. Ще се радвам.

По-натам ще напиша блог пост, в който ще разкажа за курсовете и идеите в тях подробно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.