SICP Study Group: седмици 1 & 2

Structure and Interpretation of Computer Programs ми е слабост. Scheme ми е забавен, а материала – интересен. Няколко пъти съм се зачитал в книгата и винаги е било с голям кеф. Но всеки път съм се затруднявал да мина упражненията.

Последните няколко години книгата се радва на популярност извън MIT. Чичо Боб говореше разгорещено за нея на един keynote. На NordicRuby имаше хора, участващи в SICP Study Groups. Идеята ми хареса. Ученето в групи е по-ефективно от ученето сам – човек има мотивация да не изостава, както и възможност да види материала, пречупен през погледите на другите. Най-вече, изглежда като сигурен начин да направя упражненията.

Идеята толкова много ме ентусиазира, че реших да направя малка SICP study група в София. За сега сме шестима (аз, Ники, Митьо, Пламен и още двама, към които не мога да линкна). Планът е да имаме едно събиране всяка седмица, в което обсъждаме какво сме научили и решили предишната, както и докъде ще стигнем през следващата. Всеки се стреми да реши домашните и да обобщи какво е научил с някакъв текст – било то с блог пост или с бележки. В момента сме на трета седмица и е много забавно.

Аз ще водя бележки в текстови файлове и ще блогвам, когато има нещо интересно. Може да погледнете моите решения в GitHub, както и да разгледате бележките ми. Ще забележите, че ми хрумват всякакви неща, различни от Scheme – има материал за няколко блог поста, макар да не мога да намеря време и за един.

Тази седмица планираме да приключим първа глава (chapter 1). Нямам търпение това да стане, защото след това започват наистина интересните неща.

Впрочем, ако имате желание, може да се присъедините – пишете един email и поговорим. Междувременно, ще продължавам да блогвам и да водя бележки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.