Machine Learning курс във ФМИ

Заедно с г-н инж. д-р Лъчо решихме да водим курс по Machine Learning във ФМИ този семестър. Искам да разкажа накратко.

Последните години machine learning-а стана много популярен. Навлизането в него е трудно по ред причини – има концептуални моменти за разбиране, иска количество математика и отвън изглежда като черна магия. Ще направим смел опит да представим материала по най-разбираемия начин, така че всеки да има шанс да се справи. Специфично:

  • Няма да се налага да разбирате от линейна алгебра (но би помогнало)
  • Няма да се налага да знаете Python (но би помогнало)
  • Няма да се налага да имате опит с жонглиране на големи обеми от данни (но би помогнало)

Ще направим кратки въведения във всичко, което ни е нужно – само толкова, колкото да може да обясним основния материал. Въпреки това, курса ще е труден – трябва да разгледаме три библиотеки (scikit-learn, XGBoost и TensorFlow), една интерактивна среда (jupyter) и основите на един език за програмиране (Python).

Основната ни цел ще бъде да се разходим из алгоритмите и да помогнем на студентите да изградят интуиция как да ги прилагат. Едва ли ще станете machine learning експерт, но пък ще имате много добра стартова точка.

Официалното име на курса е Практическо въведение в машинното самообучение с Python. Ще бъде две вечери на седмица, в интервала 19:00-21:00. Все още не е ясно кои – ще разберем по някое време следващата седмица. Поради грешка, програмата в момента казва един път на седмица. Записването за студенти става по стандартната СУСИ схема, но едва ли ще ви спрат на вратата ако не сте от ФМИ 🙂

5 thoughts on “Machine Learning курс във ФМИ

  1. Ще бъде ли open source курса (упражненията, слайдовете)? За да имам възможност да следя нещата, въпреки че ще съм извън страната.

  2. За хората, които не са от ФМИ, кои две вечери ще бъдат лекциите или още не е решено?

  3. Дните ще станат ясни идната седмица. Имаше объркване по програмата и ще се опитаме да го наредим скоро с хората от ФМИ.

  4. Дърти програмисти, които са били студенти в края на миналия век може ли да се запишат и ако да, как? 🙂

  5. Да запишат – не. Трябва да си студент от ФМИ за да запишеш курс във ФМИ, уви. 🙂

    Да посещават – никакъв проблем. Просто няма да получиш кредити или диплома 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.