Поглед назад V: още по-кратка ретроспекция на 2013

По всички критерии, тази година бе една от странните. Гледайки назад, ми се струва, че съм постигнал срамно по-малко, отколкото ми се искаше. От друга страна, не е толкова малко, колкото си мисля. Нещата включват:

  1. Научих Clojure. Предвид, че знаех Haskell, Scala и Scheme, мислех, че няма много за учене. Бях приятно изненадан. Езика много ме вдъхновява и ентусиазъма ми е подобен на този, с който учех Ruby. Не писах на него колкото ми се искаше тази година, но мисля следващата да се реванширам.
  2. Минах през първите десет глави от Introduction to Algorithms и упражненията им. Не мога да повярвам, че толкова късно проявих по-сериозен интерес към алгоритмите. На тази възраст изглежда съм развил търпение към математиката и ми беше изключително забавно, макар и доста времеемко, да стигна до там. Structure and Interpretation of Computer Programs ряпа да яде – доста повече работа има в решаването на тези задачи. И все пак, много ми допадна и мисля догодина да продължа, дори с по-добри темпове.
  3. Говорейки за математика, старата ми любов към нея нещо се разпламени. Порешавах малко задачи и дори направих презентация, в която си известно преувеличаване може да се каже, че имаше нотки на математика. Подобно на алгоритмите, задачите ми доставят голямо удоволствие. Убеден съм, че няма да излезе нищо хубаво от това.
  4. Миналата година започна силно откъм спорт и завърши слабо. Тази е наобратно. Занемарих планинското си колело, но за сметка на това си взех шосейно. Започвах да правя тренировки от по два часа тичане и сериозно да си оправям стила на плуване. Докато има още много работа за добро темпо, нещата изглеждат добре. Може дори да се пробвам да завърша някое състезание. Проходих и на фитнес, макар че „секта“ може би е по-точната дума.
  5. Навъртях немалко километри зад волана. Направих едно пътешествие до Букурещ и друго до Атина. Изненадан съм, че колата ми го понесе. Приятно изненадан.
  6. Присъствах на пет чуждоземни конференции – Railsberry, EuRuKo, BaRuCo, I.T.A.K.E. и разбира се, NordicRuby. Направих някакво глупаво число презентации – броя ги 11, една от които на английски. Вероятно изпускам нещо.
  7. В този дух, имаше го и цялото турне, което бе бая работа, колкото и да се изплъзвах от организаторски неща. Организирах и една друга, потайна конференция, която планирам да повторя в по-широк кръг.
  8. Прочетох срамно малко книги. За сметка на това, една от тях бе [Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid][egb], на която се каня от 2007ма насам. Определено си струваше. Догодина сериозно се надявам на повече.
  9. Поднових си блога. Все още не съм писал достатъчно да имам съвсем пълно право да го казвам, но съм убеден, че този път ще се случи. Част от това включваше местенето на нов сървър, което може би не изглежда чак толкова сериозно нещо, но го усещам като голям milestone, предвид откога се каня.
  10. Не успях да реализирам един тон други амбиции като курс по TDD, преминаване на Emacs, прочитане и решаване на The Dragon Book и ред други. За сметка на това, не съм ги изоставил.

Догодина се надявам да завърша започнатите неща и да се хвърля на нови. Има доста пот за леене, код за писане, математика за схващане, книги за четене и какво ли още не.

3 thoughts on “Поглед назад V: още по-кратка ретроспекция на 2013

  1. Пожелавам ти експоненциално по-добра 2014-та ! (сиреч, 2 пъти по-добра от 2013) И продължавай да действаш и да правиш много силни презентации, защото това кара хората около теб също да вдигат ниво и да стават по-добри 🙂

    И както е тръгнало с възродената любов към математиката, може и да завършиш университета 🙂

  2. Като дойдеш в Пловдив съм ти приготвил една полезна инструкция по плуването, само ми напомни.

  3. Любопитно ми е какво те кара да смениш вима с емакс?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.