Курс по Test-Driven Development

От край време ми се върти в главата идеята да направя курс по Test-Driven Development. Искам да систематизирам и споделя неща, над които съм разсъждавал и с които съм експериментирал последните няколко години. Съответно, скоро мисля да стане реалност.

Курсът ще е 6-8 събирания в initLab. Искам малка и отдадена група от хора. Ще давам много домашни и ще очаквам всички да ги правят. Мисля да направя по-голям такъв курс в Telerik Academy и този ще служи като бета тест. Искам да навлизам в по-сериозни детайли и по-рошави примери. Съответно, ако още се учите да програмирате, този курс не е подходящ за вас.

Курсът ще включва (без да се ограничава до) следните теми:

 1. Писане на тестове с xUnit. Организация на тестови свити. Добри и лоши автоматизирани тестове.
 2. Unit vs. Integration tests. Тестване в изолация. Тестване в интеграция. Баланс между двете.
 3. Писането на тестове като процес. Ритъм на работа. Continuous testing.
 4. Test-Driven Development. Тестовете като инструмент за дизайн. Interface discovery.
 5. Често срещани проблеми. Бавни тестове. Огромни тестови свити. Трудни за писане тестове.
 6. Behavior-Driven Development и други тестови похвати. RSpec. Cucumber. QuickCheck.
 7. Работа с legacy код. Вкарване на тестове в съществуващи проекти.

Този списък е груб и недодялан, но трябва да ви дава идея в каква дълбочина мисля да навлизам. Със сигурност до началото на курса ще изглежда по-различно.

Ако съм ви грабнал интереса, ето и детайлите:

 • Започваме в началото на февруари (след 4ти).
 • Събиранията вероятно ще бъдат два пъти в седмицата и ще се опитаме да приключим всичко за 3-4 седмици.
 • Сами избирате кой език да ползвате. Моите примери ще бъдат предимно на Ruby, но вероятно ще показвам и други езици. Няма да е нужно да знаете Ruby за да разбирате курса.
 • Ще има домашни. Някои ще бъдат групови. Ще бъде интензивно. Ако не сте готови да му отделите време, по-добре не се захващайте.
 • Няма да е задължително, но ми се иска това да ви струва 50-100лв. Вие си избирате колко, като всичките ще отиват като дарение за initLab. Макар и символична, това е достатъчна сума за да бъдем и аз и вие по-сериозни. Напълно ОК е да не влизате с пари, ако не можете да си го позволите в момента.

Ако имате интерес, пишете ми на stefan точка kanev маймунка гмейл.ком. Планът ми е да събера група и тогава да се уговорим кои дни ще бъдат удобни.

Ако имате въпроси – питайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.