Презентация от WordCamp

Прецентацията ми от WordCamp-а е тук. Броят слайдове в Keynote е 150, но след експорт стават повече (заради преходите).

Ключови моменти

  1. Разписването на една идея я затвърждава. Когато седнете да пишете за нещо трябва да го подредите, да отделите същността от плявата и да попълните дупките в познанията си. От това се учи.
  2. Писането учи на комуникация. За да ви разберат, трябва да комуникирате ясно. Practice makes perfect. Комуникацията е важна навсякъде.
  3. Публиката ни кара да се стараем. Когато правите неща пред хора се стараете да ги правите по-добре. Публичните ангажименти ви карат да вземате по-насериозно плановете си.
  4. Позволява ни да споделяме. Ако сте екстроверт като мен, това да разговорите с другите за нещата, които ви интересуват, е полезно. Ангажират ви емоционално и придават по-голяма важност на информацията.
  5. От коментарите може да научите много. Получавате обратна връзка, разбирате за грешките си, разбирате за по-добри идеи. Учите се да комуникирате. Понякога участвате и в забавни спорове.
  6. Създава професионални контакти. Участвате в професионална общоност – давате (know-how и идеи) и вземате (авторитет и възможности). Създавате си публичен имидж пред колегите.
  7. Намирате съмишленици. Запознавате се с малко хора, които имат много сходни с вашите професионални възгледи. Завързвате с тях дългосрочни връзки, от които научавате много. Те са една от най-сериозните мотивации – мотивират ви да пишете и ви дават материал за нови постове.
  8. Учи да си честен със себе си. Публичните изяви учат на скромност и обективна оценка за себе си. Важна, ако имате високо мнение за себе си. Учи на скромност.
  9. Писането учи на ясна мисъл. Който пише ясно, мисли ясно. Подобрявайки стила си се учите на аналитична мисъл. Тя е безценна.

Apprenticeship Patterns

Книгата, която препоръчах. Страхотна е. Има безплатна версия.

Mind Maps

Това го споменах случайно, но няколко човека питаха. Хвърлете поглед на статията в Wikipedia. Има и книга.

10 thoughts on “Презентация от WordCamp

  1. WordPress никога няма да умре, научих днес на WordCamp България at Smiling

  2. WordCamp впечатление

  3. WordCamp София | Блогът на Гонзо

  4. Аз на WordCamp Bulgaria 2010 @ Blog.Caspie.Net

  5. Как блогът да ви намери работа? | Васи ли?!

  6. WordCamp България 2010 « Мързеливец и Co.

  7. WordCamp Bulgaria 2010 – WordPress, блогове и още нещо | Блогът на Силвина

  8. Само едно не разбрах – как писането за пред другите ще ме накара да се старая, след като съм достатъчно голяма, да знам, че а) не мога да угодя на всички и б) поне 50% от четящите блогове го правят, за да не харесат написаното (виж моя коментар например :))?

  9. WordCamp България `10 | Method-X

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.