Legacy

Най-много прекарано време: поддържка на гаден код. Зъл, противен, гнусен и ужасен код, в който има hardcode-нати IP адреси, директории на конкретни машини, потребителски имена и всякакви други гадости. Код, който е написан по толкова тъп начин, че дори умишлено не мога да съчиня такава глупост. Код, който може да накара всеки кадърен програмист да се застреля.

А най-интересното е, че обожавам да ми дават такъв код. Едно от нещата, които обичам най-много, е да взимам такива бози и да ги подобрявам драстично. Стига да ми дадат…

Защо? Защото е невероятно голямо предизвикателство. Трябва да подходиш много внимателно и стратегически. Рядко можеш да си позволиш чист rewrite. Трябва да refactor-ваш малко по малко. Преди това трябва да се подсигуриш с unit test-ове. Трябва постоянно да се стремиш да правиш кода по-добър, но същевременно не бива да забравяш, че имаш конкретни цели. Трябва да подобриш системата малко по малко, компонент по компонент, избирайки най-подходящия ред, в който да го направиш. Трябва да се заровиш дълбоко в кода на някой болен мозък и да разбереш какво всъщност е имал предвид.

Обожавам да започна с тъпо написана система и да завърша със сносен софтуер. Чувството от успеха е несравнимо.

Единственото, което може да развали една толкова предизвикателна задача е лош мениджър… Когато двете се комбиринат, животът е ад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.