Думи от занаята

джудо
минимални усилия за максимален резултат; подход, в който се избира най-евтиният (откъм време, усилия и ресурси) път, който би довел до най-голям резултат
кайзен
изграждане на продукта чрез инкрементални стъпки, всяка от които предоставя малко, но цялостно подобрение

Казвал съм го и по-рано – думите които използваме са важни. Трябва да внимаваме с употребата им за да можем да се разбираме. Но често не стигат, когато говорим за някаква специфична, но богата област – като програмирането. И за това си измисляме нови или адаптираме стари. Нарича се жаргон.

Силно ме интересува всякакъв екзотичен програмистки жаргон, понеже той често улавя важни концепции – като горните две думи. Те очертават два интересни подхода, за които няма да прочетете в „дебелите книжки“ или да чуете в университета. И двете са много полезни в практиката.

Ако ги комбинирате, получавате интересна стратегия за разработка на продукт. Първо започвате с джудото – намирате оптималното съотношение на усилия към възвращаемост и го изработвате. Така не правите нищо излишно – минималната работеща система, която ще носи стойност на потребителите. Пускате го в продукция и преминавате в режим на кайзен – на малки итерации обогатявате вашето произведение, всяка от които носи още стойност за хората отсреща.

От това печелите много – получавате ранна обратна връзка и с минимални инвестиции се ориентирате дали „бизнес“ моделът е подходящ или трябва да тръгнете в друга посока. Ако всичко е наред, плавно започвате да обогатявате продукта с нови неща (кайзен), като през това време вече започвате да си връщате първоначалната инвестиция. Имате и далеч по-добра преценка в каква посока да си фокусирате усилията – вече наблюдавате потребителите и дори бихте могли да ги попитате. Печелите отвсякъде. Пускате системата рано, имате по-добра визия къде се намирате и накъде да вървите, почти премахвате излишните усилия и получавате огромен морален стимул гледайки как творението в с бързи темпове израства.

Накратко, квинтесенцията на гъвкавите методологии. И успяхме да я изведем само от две жаргонни думи. Започвам да разбирам защото перото е по-силно от меча.

One thought on “Думи от занаята

  1. Всъщност Кайзен не е жаргон, а японска програма за подобряване на качеството и е широко използвана. „Кайзен“ на японски означава точно подобрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.