OpenFest 2010

Беше минала седмица. Видях се с ред приятели, слушах интересни презентации и се порадвах на хубавото българско време. Хареса ми. Чакам с нетърпение следващия.

Както писах по-рано, говорих за MongoDB. Качил съм слайдове в SlideShare. Дори не се опитах да правя снимки тази година – Ники и без това се е справил в порядък по-добре, отколкото аз бих могъл.

Ето какво ми направи впечатление:

Радо направи супер интересна презентация за jQuery. Започна с един доволно намазан widget и постепенно го рефакторира до нещо модулно и приятно. Научих полезни неща. Горещо препоръчвам да разгледате презентацията му и кодът към нея.

Дончо направи презентация за open source и Microsoft. Разбира се, част от публиката му се нахвърли. Две неща ми направиха впечатление. Първо, справи се блестящо с хейта. Второ, някои коментари на хора от публиката бяха абсурдни. Чудя се, нужно ли бе да бъдем толкова дребнави и заядливи? Не може ли да се държим като зрели хора с някакви ценности (отворен код), а не като банда хейтъри, които да скачат на всичко, що не е GNU/Linux/BSD?

Петьо и Христо говориха интересни неща, както винаги. Основната мисъл, която измъкнах от тях бе: кодът ви трябва да се чете от другите във вашата организация. Не мога да съм по-съгласен. Учудих се колко много хора не знаят какво е GitHub. Ако нямате акаунт, спрете веднага да четете и се регистрирайте. Блогът ми ще почака.

Веселин говори интересни неща за NoSQL . Беше ми забавно да науча нещо за тези, с които не съм си играл. Получи се хубаво, понеже говорих след него и презентациите ни не се пресичаха особено. От друга страна, изказахме една-две противоположни тези, но това са дребни кахъри.

Божидар направо ме разби. Презентация му ми бе по-смешна от моята. За нещастие, нямаше достатъчно време да каже всичко, което искаше. Нещата не бяха нови за мен – В Scala и Clojure съм убеден отдавна, докато в Groovy – разубеден отдавна. Въпреки това се размазах.

И си купих 18 книги от O’Reilly.

One thought on “OpenFest 2010

  1. Благодаря за ласкавата оценка. За мен беше удоволствие също да говоря на феста. Единственото, за което много съцщжалих беше, че нямах възможност да бъда там от началото до края. Успях да чуя само презентацията на Бого и след това трябваше да бързам. Само следих със завист туитовете после… 🙂

    Ще видим как ще е догодина, живи и здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.