<CTRL-[HWUM]>

Enter и Backspace са ми едни от най-трудните клавиши за натискане. Докато се опитвам да минимизирам употребата на втория, първия е задължителен. Натискам с извиване на китката (без да си местя ръката) за да не изтърва home row-а. Това не е никак здравословно – проблемите ми с ръцете започнаха когато правих това на по-голяма клавиатура.

От известно време нося накитници, които ми държат китките изправени и не ми позволяват това движение. Така се налага да местя цялата ръка. Освен че е досадно, така да изпускам home row-а. За щастие, в повечето среди има решение.

В шеловете CTRL-H работи като Backspace – трие последния символ. CTRL-M пък функционира като Enter. На всичките ми компютри CapsLock работи като Control, което прави тези комбинации лесни – трябва само да отпусна лявото си кутре надолу и да натисна клавиш с дясната ръка. Допълнително, CTRL-W трие последната дума, а CTRL-U всичко до началото на реда.

Първоначално ми бе трудно да свикна с тези комбинации, но след няколко дни ми станаха удобни. Работят във Vim и няколко други програми. За нещастие, в браузърите и TextMate имат различно поведение. Но въпреки това, горещо ви препоръчвам да ги пробвате и да видите дали така не е по-добре.

Като бонус – CTRL-_ работи като undo в bash и zsh. Ако изтриете нещо, може да го върнете обратно. Най-често го ползвам с glob expansion-а в zsh – когато напиша rm *_spec.rb и натисна Tab, zsh замества *_spec.rb с имената на съществуващите файлове. Така мога да видя дали това наистина са нещата, които искам да изтрия, и ако не, натискам CTRL-_ за да се върна до rm *_spec.rb и да коригирам.

А вие? Има ли непопулярни „горещи клавиши“, които постоянно използвате?

7 thoughts on “<CTRL-[HWUM]>

  1. Относно първия ти проблем, като човек, на който от малък му повтарят че има пръсти на пианист(щото не се сещаха за програмист), не е проблем кутрето на дясната му ръка да стига и отвъд ентъра, докато показалеца му седи фиксиран на J-а.

    А за клавишните комбинации, винаги съм се възхищавал на Win бутончето, с което си мапвам всевъзможни комбинации, дотам че всеки който седне на лаптопа ми, ако има неблагоразумието да натисне Win и каквото и да е друго все го избива на някакво странно и шашкащо действие, което само аз си знам.

    Но в шел съм си влюбен в баналните Ctrl+R, който ми търси из вече изпълнените команди и Ctrl+Z който вкарва процеса в background и не ми се налага да отварям 15 таба в терминала.

  2. отскоро обърнах на ви режим терминала. Забавното – ос ъ терминала прави алта да праща ескейп + натиснат символ.

    http://github.com/underlog/config_files/blob/master/zshrc#L17 http://github.com/underlog/config_files/blob/master/inputrc

    инпутрцто оказа ефект и на ирбто.

    А там, нещата са ясни. С ^M съм свикнал много, но не мога да свикна с ^H.

  3. Ctrl-j = evaluate line в Bash; ефективно равно на Enter Пак в bash – Аlt-b и Аlt-f са дума назад/напред. Ctrl-p – предишна команда (все едно стрелка нагоре), Ctrl-n – следваща команда. Ctrl-l изчиства екрана (clear). Ето една интересна статия по въпроса за home row computing (Windows specific, но дава добри идеи): http://duartes.org/gustavo/blog/post/home-row-computing

  4. Като заговори за ^H и ^M си спомних, че тези работи работеха и на добрите стари 8-битови Правец компютри. Е, там не се казваше Control, ами МК и Escape беше ОСВ. 🙂

    Иначе любима клавиш ми е / за търсене. Работи във Vim, less, Firefox, Gmail и къде ли още не. Само ако разбера защо не са го вкарали в Google Chrome?!?

  5. Много ползвам SHIFT + Insert за paste, и понякога CTRL + Insert за copy, но аз заради болки в показалеца сега работя с лявата ръка с мишката та ми е удобно да не я пускам за ctrl-v, etc…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.