Follow-up на TDD от WebTech

На P2P говорих за test-driven development. Бях изненадан от резултата. Предполагах, че ще ме замерят с домати задето предлагам странни – дори радикални – идеи. Вместо това слушателите бяха любопитни. Имаше много въпроси. Мога само да се радвам, че темата ми породи такъв интерес. И да направя малък експеримент.

Още като започвах да списвам този блог (февруари 2007) исках да пиша подробно за тестове. Имах идеи, но по ред причини не успях да ги осъществя. От тогава мина време. Сега познанията ми по темата са по-богати, а стилът на писане – друг (вярвам, по-добър). Научих ред неща, които искам да споделя.

Съответно, искам да започна малък цикъл на тема автоматизирано тестване и test-driven development. Ще ми помогне да си систематизирам мислите. Ще ми служи и като добра справка за вбъдеще. А и смятам, че ще е полезно за другите.

Имам план за десетина кратки поста. Мисля да започна от основните неща (защо, как и какво?), да мина през трудните (stubs, FIT, добри практики) и да приключа с екзотичните (mocks, view specs, BDD). Нямам представа колко време ще ми отнемат, но смятам да проверя. Искам да ви поканя да се включите по два начина. С коментари в този блог, ако имате какво да добавите или с теми в Software Craftsmanship Bulgaria (пощенски списък), ако имате по-обширни въпроси или опит за споделяне.

Надявам се на две неща – да направим добра дискусия и да науча повече за това как другите гледат на автоматизираното тестване. Ще се радвам да участвате.

Ще се опитам да поддържам списък от постове до момента:

  1. Мързел

One thought on “Follow-up на TDD от WebTech

  1. Впечатления от p2p ( Втора част ) | NeXt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.