Презентации на OpenFest ’09

OpenFest наближава. Всъщност, твърде близо е. Толкова близо, че не разбирам защо чак сега пиша. Идния уикенд, демек. Ако не знаете – това е яка ежегодишна конференция, посветена (най-общо) на отворения софтуер. Атмосферата обикновено е страхотна, хората са готини и темите са интересни. Със сигурност ще има какво да научите. Входът е напълно свободен. Няма да има live video streaming – ако сте от столицата, не си търсете оправдания, а направо заповядайте.

Ще имам презентация и половина.

Първата, Пак ли този Rails? ще бъде посветена на неща, които има малък шанс да знаете, освен ако не се занимавате с Ruby професионално. Ще покажа готиното в Rails и защо всичкия hype (който вероятно е достигнал до вас) е със стабилна причина. Дори да не знаете нищо, това ще е удобен момент да научите повече.

Втората ще е с Ники Бачийски. През пролетта с Ники направихме презентация, на тема „Защо се занимаваме с това и как работата ни носи удоволствие“. Казахме интересни неща, но имаме да кажем още доста. Презентацията се казва Щастливият програмист 2.0 и ще ви даде добра причина да станете рано в неделя сутринта.

Добре дошли сте и на двете.

Отвъд това, ето три други, които горещо ви препоръчвам (и на които ще бъда):

  • Как да правим пари от софтуер с отворен код от Ники – нещата свързани с Automattic са много интересни и определено имат много поуки. Компанията е изцяло виртуална, справя се много добре финансово и е основана стабилно на отворен код. Освен ако не работите там, ще изпуснете много.
  • Software Craftsmanship или майсторството да правиш софтуер – това също е интересна тема, както си личи от името. Петьо ми е един от любимите ми лектори. Двамата с Христо имат опит, от който всички можем да научим много. Би било безотговорно да пропуснете това, ако се занимавате сериозно с правене на софтуер.
  • Artificial Intelligence (AI) in the System Administration – откакто показах на Мариян едно-две неща за изнасянето на презентации (хехе), не е спрял да ме изненадва с яки неща. Освен, че е добър лектор, ще говори за изкуствен интелект в системната администрация. Сериозно. Как бих могъл да го пропусна?

One thought on “Презентации на OpenFest ’09

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.