Три начина да сте по-продуктивни

Лъч светлина в мрака, обвил моето интернет присъствие:

  • Getting Things Done – подробна система как да се самоорганизирате, така че да минимизирате стреса и максимизирате продуктивността си. Трябват ви три неща – (1) списъци с всичко, което имате да правите, (2) „general filing“ система, в която да държите всичко от което ще имате нужда в последствие и (3) нещо, което да ви напомня за задачи, зависещи от датата и часа. Тезата е трябва да преместите информацията за всичките си задължения във външна система, така че да не натоварват съзнанието ви. Книгата предлага различни начини да го постигнете. Системата е много ефективна, но ще ви отнеме време и старание да я имплементирате в живота си.
  • Printable CEO – сходна система с далеч по-малка първоначална инвестиция. Фокусира се главно върху професионалния ви живот. Опира да това да отпечатвате и попълвате едни приятни бланки, с които да решавате кога и какво да свършите. Съществува и нещо като online версия, написана на Rails – Online CEO.
  • The Pomodoro Technique – друга интересна система, която ви помага да си микромениджирате времето. Набляга силно на time boxing. Разбивате си времето на 25-минутни единици, през които се фокусирате върху точно една задача (без нищо, което да ви разсейва!). Оценявате задачите си на брой такива единици и имате план за деня. На сайта има един 30-страничен pdf, който развива идеята подробно.

Нито една от системите не е алтернатива на другите две. Всъщност, вероятно може да ползвате и трите едновременно, но тогава ще получите нещо като Java 1.4 Enterprise Edition в личния си живот. Въпреки това, всяка има интересни идеи и си струва да бъде погледната.

One thought on “Три начина да сте по-продуктивни

  1. Според мен всяка от системите за организиране на задачи е подходяща за различни типове хора. Правила съм обширно проучване на такива системи, теории и техники във връзка с дипломната ми работа и с две думи мога да кажа, че най-важното е на човек да му е лесно и приятно да следва избраната система, защото иначе има обратен ефект. Може да погледнеш и „The Pickle Jar Theory“, а също и „First Things First“, за която може да се каже, че е втората по популярност след GTD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *