Какво си мислят?

Направих първият си уеб сайт докато бях на 14. Тогава вече знаех (малко) HTML и JavaScript от курсове в училище „Европа“ за „уеб програмиране“, които посещавах докато бях на 11-12. През това време си играех със всякакви глупости – „камък, ножица, хартия“ в JavaScript, „анимиран“ текст, сменящи се плавно цветове и прочее. Въпросният първи сайт нямаше един ред CSS. Ползваше тлъсти слоеве <font>, <center> и <table> етикети. Всеки един съм го влагал поне четири пъти в негов събрат.

И тежеше много килобайти.

Показах го на един приятел и той ми се изсмя. Не разбирах защо ми се смее (не беше програмист, а „продуцент“) тогава. Прати ми някакви линкове за разделяне на представяне от съдържание и семантичен код. Още не бях чул за акронима SEO. Повечето други хора също не го бяха чували, вярвам. Разбрах и за CSS Zen Garden. Така научих за добрите практики в уеба.

По късно, в първатата си работа имах да правя уеб приложения. Щеше да е първият HTML, за който ми заплащат. Не бях сигурен как да подходя. Нямах и ментор, който да питам. Какво направих? Търсих в google, прочетох няколко статии и разбрах как стават нещата. Определено от тогава съм научил доста, но дори и след толкова кратък research успях да направя HTML с високо качество. Отне ми една вечер четене.

Без да разпитвам хора какво да чета или да искам помощ.

От тогава насам, всеки път когато се запозная с някой, който си вади хляба от уеб програмиране и не може пише читав HTML, една мисъл изниква в главата ми:

Какво по дяволите си мислят тези хора?

Наистина. 2009та сме вече. Наоколо е пълно с хора които знаят много повече от нас. И най-вече, достъпни са ни чрез блогове, книги, статии, документация и дори споделен код. Толкова ли е трудно да седнеш и да научиш инструментите, с които си вадиш хляба? Да се научиш да си ефективен с тях, да правиш нещата правилно и да си правиш работата все по-лесна? Защо на толкова малко хора дори им хрумва да разучават големия софтуерен свят около тях? Та той е толкова интересен и предизвикателен…

По някога никак не разбирам другите хора…

7 thoughts on “Какво си мислят?

  1. Любопитно, какво те е насочило в тази посока на мисли? Среща с какво те е провокирала по-точно? 🙂

  2. А защо на толкова малко хора им хрумва да разучават света, в който всички живеем не само виртуално?

  3. За някои хора просто е под достойнството да научат html. Защо да уча нещо, което се прави с drag and drop през Visual Studio-то? Работих 1 година с .NET developer-и и 90% от тях разсъждават така. Обяснявай им после за семантика…

  4. Същото важи и за почти всичко останало, не само за писането на код. Въобще неосведомеността и незнанието („ми кфо да праа ся“) днес не може да са оправдания. Или, връщайки се отнова на тема програмиране, както Andy Hunt пише:

    “Gee, I don’t know” is a good starting point for more research—not the end of the line.

  5. Напълно те разбирам, а и както каза адаша, за много „капацитети“ е страшно безмислено да се учи html, щом той е за по-нисшите твари.

  6. HTML за нисшите твари?

    Щом е толкова нисш и тривиално лесен, защо в момента уеб пространството е „замърсено“ с толкова много некадърно реализирано уеб съдържание?

    Толкова ли е трудно да се проумее, че спазвайки стандартите си улесняваш живота, поддържат се различни платформи, мобилни браузъри, уеб четци и т.н, с една дума – повече приходи.

    Толкова ли е трудно да се пракрати „div“-оманията, като се използва споменатия таг само ако има прилежащи блокови елементи?

    Всеки си мисли, че може да пише HTML, но от код до код има разлика, това че дадено нещо може да се направи по няколко начина, не означава, че няма само един който е удачен и правилен за реализирането му.

  7. Интересно…

    Хем си прав, хем проблема е много по-изначален!

    По темата съм напълно съгласен. Има хора дето хич не се занимават защото има drag and drop решения. Също така аз снимам със point and shoot камера а има познати дето дават хиляди левове за фотоапарати и обективи и ми се смеят на сапунерката. Такива сме…

    Лошото е че се плаща на тези дето ги мързи да прочетат какво правят. Като си висше същество не пипай HTML пипай си C и давай пари на нисшите да ти напишат качествен HTML.

    Туй то! Айде лека!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.