Лексикон за програмисти

Напомниха, че бях посочен с пръст.

През повечето време не обичам блог игрите тип „предай да следващите петима„. Но от друга страна съм толкова трогнат, че някой се е сетил за мен, че ще позволя да си забравя принципите си за няколко минути и да се отпусна под светлината на прожекторите и славата. Искам да благодаря на родителите си…

Линкнах когото трябваше. Сега…

На каква възраст бяхте, когато започнахте да се занимавате с програмиране?

7 годишен.

Как се случи? Кой ви запали по програмирането?

Родителите ми ме записаха на някакъв курс в училище „Европа“ по Pascal. Сигурно е било интересно, но не обръщах никакво внимание какво се случва. Хората говореха за променливи и цикли. Аз просто циклех. Играеше ми се Lotus.

Паралелно се учех да боравя с DOS. Забравил съм версията. 4 или 5. Нямах хард диск, само 5¼“ флопи и много дискети с по 360KB. Бях доста умел. В това да си пускам игри и да форматирам дискети, нали. Но в един момент две неща ми привлякоха внимането – .bat файловете и ne.exe. Първото сигурно си го спомняте. Второто позволяваше да рендирате ANSI прозорчета с различни цветове и да местите курсора по екрана.

Не беше оптимално. Не знаех как да извършвам аритметика в batch файл. Нямаше пособ за четене от клавиатура.

Но ако знаете колко далеч стигнах със SET и CHOICE…

В нито един момент не се запалих. Родителите ми ме подтикнаха към това да се занимавам с компютри. Нямаха добра идея каква е разликата между програмист и Excel потребител. Май още не знаят какво е Excel. Така че не са ме бутали в тази ниша. Просто в един момент, някъде към 11 клас, усетих че безумно много ми харесва да се занимавам с програмиране и искам да го правя цял живот.

Стана някак естествено.

Какъв беше първият език, на който започнахте да пишете?

DOS-овски bat файлове. Сериозно.

По-късно открих някакъв странен редактор в директорията на DOS. Казваше са qbasic. Бях омаян от това колко странно ми оцветяваше текстовите документи. В един момент започнах да му ровя в документацията. Видях, че има команди. Научих и осмислих всички, освен PEEK и POKE. След това започнах да го карам да прави някакви неща.

Така че Basic или DOS. Ако броите шела на второто за език.

Каква беше първата истинска програма, която сте написали?

Змията. Играта. На QBasic. Преди това може би съм писал някакъв телефонен указател. С bat файлове. Беше брутално бъгава, ползваше goto като откачена и нарушаваше всяка една добра практика, която мога да изброя днес.

Горд съм от това.

Какви програмни езици сте ползвали до момента?

Basic, C, C++, Java, AspectJ, PHP, Perl, Python, Ruby, JavaScript, Tcl. На тези неща или съм писал много или съм разработвал софтуер, който някой друг е ползвал. Познавам още толкова, но не съм писал нищо смислено с тях – само задачи за университета или кратички програми.

HTML, CSS и SQL не са програмни езици.

Какво беше първото ви професионално назначение и какво научихте оттам?

Junior Java Developer. После еволюира. Научих много.

Разбрах доста за писането на истински код. Разбрах доста за работата в екип. Много за ръководенето на екип. Много за ръководенето на проект. Как да си говоря с мениджъра ми. Как да си говоря с колегите ми. Какво да очаквам и какво не от хората.

Излишно е да казвам, направих всички възможни грешки. За някои дори блогнах.

Ако имахте днешните си опит и знания, бихте ли се захванали с програмиране отново?

Без капка съмнение. Щях и да ходя на състезания и олимпиади.

Кое е най-важното за програмирането, на което бихте искали да научите начинаещите разработчици?

Обичайте си занаята. Страстно. Не спирайте да учите нови неща и се целете да бъдете абсолютни експерти.

Или станете водопроводчици. Струва ми се, че често подтиквам хора да стават водопроводчици в този блог.

Кой е бил най-забавният ви спомен като програмист?

Брр. Не се сещам за нищо конкретно. Конкурират се всички пъти, в които съм работил 12 часа подред и съм бил много продуктивен, със всички пъти, в които съм намерил причината за някакъв много странен, забутан и неразбираем бъг. Може би трябва да мине още време.


И толкова. Ирина беше посочена отпреди, но аз ще ѝ напомня. Ники също се кани да напише нещо по въпроса. Свилен ми е особено интересен. Впрочем и г-н Ласков. Пети не мога да измисля, но ако четете това и се чувствате програмист, моля не изпускайте мема.

5 thoughts on “Лексикон за програмисти

  1. Браво! Радвам се, че продължи играта. Подобни зарибявки може и да са малко тъпички, но пък раздвижват блогосферата и така научаваме по нещо лично и интересно за другите.

  2. Lotus беше маниакална. След нея всички игри за шофиране са просто имитация 🙂

  3. .bat файлове? ^_^ Като се замисля, много хора го казват… .bat фалйвете със странно извратената си простота са оформили не един или два млади индивида. Един ден от Microsoft ще решат окончателно да ги махнат. Това ще е началото на края…

  4. „Junior Java Developer. После еволюира. Научих много.“ Поредното доказателство на любимия ти въпрос: „Още ли харесваш Джавата?“ 🙂 Всяка жаба да си знае гьола.

    П.С. И на мен малко ми липсват състезанията, но в ТУЕС ме отказаха от математика за години напред…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.