Не избързвайте!

Това ме наведе на някои размисли. Ако ви мързи да цъкате на линка, ето го кода:

function confirmMessage(msg){
  if ( confirm(msg) )
    return true;
  else
    return false;
}

Често се паря от този начин на мислене. Докато наистина изглежда разумно, ето няколко причини да не го правите:

  • До колко сте сигурни, че наистина ще замените confirmMessage със специален прозорец? Кога? По-късно днес? Утре? След месец? Или ще забравите и ще завършите във WorseThanFailure? Ако все пак направите така, поставете си някаква граница докога ще бъде свършено. Иначе след месеци ще имате проект със 200+ TODO-та и никаква надежда да направите което и да е.
  • Затруднявате другите, които ви четат кода. По-добре ползвайте confirm за начало. Няма да ги карате да се чешат по главата, да отварят .js файлове и да ви псуват наум.
  • В крайна сметка, много лесно е да намерите всички извиквания на confirm и да ги замените с ваша функция, когато направите въпросния готин прозорец. Дори и да не сте чували за grep, работната ви среда със сигурност има начин да го направи.
  • Специалният ви прозорец за потвърждение може да не е подходящ навсякъде. Вероятно има места, където бихте ползвали confirm. Ако обаче започнете да ползвате незавършен confirmMessage, като нищо ще го използвате и на едно от тези места. А после ще трябва да си спомняте кои бяха те.

И да, в повечето случаи – You Ain’t Gonna Need It.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.