питон-маратон

Днес приключихме летния семестър на Питона. След четири дена гърч, най-накрая мога да седна да си почина малко. Предвид, че още от уебтеха, Manowar-а, джулая и другия концерт тичам по задачи най-накрая ми се отдаде възможност да си разпусна. И да излея малко размисли за курса по Python… Първо, двете вечери на седмица и другото време (слайдове, сайт, задачи, т.н.) бяха много добра инвестиция. Много се радвам, че имах възможността да участвам в този курс. Покрай него се запознах с много готини хора, научих повече за това как те възприемат програмирането, на какви камъни удрят и какви са най-срещаните гледни точки по концептуалните въпроси. Разбрах повече за себе си и поведението си пред хора, стана ми по-спокойно да говоря пред големи аудитории и като цяло претърпях някакъв положителен character development, макар да има още доста хляб да ям 🙂 . Изпитвах приятели и познати (някои по два пъти) и си полафихме с тях. Изобщо, в личен план съм много доволен.

Първоначално не смятах, че накрая ще има дори трима-четирима човека, за които ще мога да си кажа „ей тия ги научихме на програмиране и/или Python“. С приятна изненада открих, че греша. Само кефа, че сме ги научили нещо или сме ги направили по-добри професионалисти си струват бъхтането последните няколко дни. А дори да ги нямаше, пак щях да съм много доволен, защото почти всички хора, които изпитвах показвах добро ниво. Имаше и големи глупости, но бяха малко и хората си знаеха. Липсваха фрапиращи прояви на делюзии, с каквито се сблъсквам твърде често извън университета.

Не беше изненада, че повечето хора правеха полиномите. Имаше редовни грешки – странно парсене, як copy-paste, преписване на формули от wikipedia, ама без да ги тестват и други такива. Но имаше и много готино направени проекти, от които научих това-онова. В общи линии, след поне 30 изпитани с полиноми започва да ми хрумва как да се реализират оптимално. Ще блогна на тая тема до няколко дена, тамън да покажа на хората какво съм научил от тях 🙂 .

Като видях форума, околко този проект имаше и много мрънкане. Не мога разбера някои хора, честно казано. Странно ми е какво ги кара да си мислят, че като се жалват по форуми колко несправедливо било нещо ще променят каквото и да е. Пишат едни дълги мнения, в които не казват почти нищо. За тези четири дена не ми се случи да ощетя абсолютно никой или да пиша на когото и да е по-малко, отколкото знае. Пък не ги видях да се жалват и на защитите. Може би гласовитото малцинство от форумите не се появи по защити или пък не беше недоволно от начина на изпитване, срещу който толкова много мрънкаше. Така и не разбрах. Но предвид ниската ми толерантност към глупости по форуми, ако догодина пак хвана този или подобен курс ще трябва да измисля нещо по въпроса.

Разбрах, че доста съм подценил цялото мероприятие. С Ники не бяхме твърде сериозни – през цялото време на всеки му изкачаха разни лични проблеми, усложнения в работата, болести и какво ли още не. В резултат не бяхме изпипали много неща, но не смятам че някой остана ощетен от това. След като малко поплувах в тези води и разбрах повече за това как стават (и как не стават) нещата, мисля че догодина можем да направим много качествен курс. Имам и някои други идеи, но още е рано да приказвам за тях.

Друго интересно беше, че бургаския психопат (респект!) ме хвана да изпитвам по курса за Java. Там не само попаднах отново на няколко стари познати (които си заслужиха оценката), но и хванах да изпитвам Иво Братоев. Интересното е, че година по-рано супер много ме измъчи да 6 по Design Patterns (а на мен презимето ми е Erich Gamma) и имах възможност да му го върна. За нещастие, хем гонеше малко точки, хем имаше много добър проект, макар че беше overdesign-нал с един излишен bridge. Ха! Да ти се връща, значи 🙂

Като цяло, много съм щастлив от курса във ФМИ. Готини хора, приятно (макар и изтощително) изпитване, лекции, на които много се забавлявах, че дори и научиха нещо – какво повече да иска човек. Определено чакам с нетърпение да повторя или да се хвана с нещо сходно.

One thought on “питон-маратон

  1. Горките студенти ! Колкото си магнетичен като разясняваш някакви неща които те кефят на момента 🙂 толкова си и сложен за разбиране…Изглеждат доста изтормозени студентите ти 🙂 Дори в америката дават бонус точки за глупости и поущряват по този начин дори като не си перфектен 🙂 и от 5-ицата става 6-ица а от 3-ката 4-ка ! Да не станеш като онез даскали в ТУЕС дето си говореха квото си знаят набързо набързо че няма време/часове и после трябва всичко ти да учиш от учебници написани от други хора 🙂 + недобресвързани записки и ксерокопирани учебници от онзи век

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.