сфетофара

От известно време не съм никак активен по блога си, така че ще се опитам да разчупя тишината с една „табелка“, на която попаднах като преди време се возих на 102.

сфетофара не е спирка

Виртуозно, нали? Не просто че в това изречение има три грешки, но и човекът е успял да ги набие в рамките на една дума. Чудно ми е как само не е лепнал и повече удивителни, че да изглежда по-тежкарско. Но сериозно – аз съм един от последните хора, които ще се заядат, ако видят лош правопис по форуми или instant messenger-и. Ама пък когато човек реши да прави „табела“, че и да си играе да слага различни шрифтове на двата ѝ реда, то трябва поне мъничко да се постарае. Ама както и да е, к’во да очакваш от (гр)адския транспорт (има изключения, разбира се).

4 thoughts on “сфетофара

  1. Аз пък съм виждал табелка „Виновен съм за всичко!“. И наистина, всеки път, когато шофьорът набие спирачки, за да избегне верижна катастрофа, пътниците решават, че той нарочно се отнася към тях като към „товар картофи“ и е виновен за всичко в мизерния им живот.

    Що се отнася до посочения пример – липсата на главна буква е нещо дребно и относително, непълния член е нещо, което малцина посветени овладяват, а думата „светофар“ плаче да бъде сбъркана. При положение, че 80% от колегите (програмисти, художници, продуценти, дизайнери) в компютърната ни фирма пишат на шльокавица и просто не могат да го правят на кирилица, при положение, че от авторите в списанието, в което пиша, аз съм най-много в час с правописа, не мисля, че тази табелка е подходящ пример за неграмотност. По-голямата част от населението на страната е неграмотно: не може да пише и да чете. Истински фрапиращите примери са във вестниците, официалните сайтове и писма.

  2. Г-н Жилов, за да бъде едно списание наистина на ниво, в него не бива да се допускат никакви правописни и граматически грешки. Моля ви, наемете си коректор. Примерът е съвсем добър пример за неграмотност. Макар че не бих изисквал от шофьор на автобус да бъде изрядно грамотен, от едно списание – определено бих. И още нещо: непълният член е нещо, за което съществува най-простата проверка на света – ако при замяна на съответната дума с „той“, полученият израз има смисъл, то пълният член е наложителен. Ако ли пък „той“ не върши работа, а смисълът идва с „него“ – не трябва да се поставя пълен член. Какво има да се посвещава човек в това? Никога няма да приема спокойно публична и показна неграмотност.

  3. Уважаеми г-н Wireman,

    редактор и коректор имаме и точно те раздават „оценки“ на граматичните умения на авторите. Оценката им се базира на това чии статии влизат 99-100% във вида, в който са предадени и чии статии биват пренаписани почти изцяло.

    Въпросната проверка за членуването ми е известна и я използвам, когато пиша (макар че това не ми е попречило да допусна грешка в по-горния си коментар). Повечето хора обаче не знаят за нея. Както и за много други неща.

    Най-накрая, уважаеми господин Wireman, вие сам казвате, че не бихте изисквал от един шофьор на автобус да проявява чудеса от грамотност, и именно това е, което и аз имах предвид.

    С уважение, г-н Жилов

  4. Аква, честито за блога – за сефте го виждам!

    Иначе не знам за познанията ти по математика, ама аз в „сФетофарА“ не виждам три, а две грешки.

    Можеш ли да ми кажеш коя е третата грешка, че или не довиждам или пак съм пиЯн.

    Айде и се радавм, че толкова присърце вземаш проблемите на Градския транспорт!

    Поздрави и пиши по-често: дамЯн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.