Python @ FMI

От известно време не съм писал – разходката до Стокхолм бе бая тегава, особено след изпуснатия полет и преспиването във Варшава. А като се върнах бях залят от задачи, една от които бе курса по Python във ФМИ. И тъй като днес е „юбилейната“ четвърта лекция (сиреч две седмици), викам да драсна няколко реда по въпроса. Та, както казах, става въпрос за едно малко курсче „Програмиране с Python“, което водя в университета. Идеята я имам още от както ме приеха, но тя започна да става нещо сериозно миналото лято, когато с Бачийски започнахме да си говорим да направим този курс. Съответно, няколко месеца по-късно вече гордо преподаваме на младите умове (не че ние сме много дърти) в „голямата зала“ на факултета.

Идеята ни за курса бе да си говорим за бая напреднали неща, хакерийки и съвсем практически проблеми, които с Python се решават по чист начин. За добро или лошо, обаче, хората на курса са твърде много и нивото им е твърде различно, за да можем да влезем във всичките дълбини на метакласовете или пък да си говорим за разни разпределени приложения, уеб услуги, Zope и други благи неща. Все пак, опитваме се да наблягаме на забавното и приятното в Python, без да навлизаме в твърде дълбоки детайли или да адвокатстваме над синтаксиса на езика. За сега се стараем да изюркаме нещата, за да стигнем максимално бързо до класовете и да можем да си играем с по-интересни проблеми. Върви добре и се надявам, че всички ни разбират (дори няколко човека ми казаха, че твърде много навлизам в детайли, а нещата били лесни).

От моя гледна точка, курса е доста приятен. Въпреки, че хвърлям голяма част от малкото си свободно време за него, определено си заслужава и ми е много приятно да вземам участие по такъв начин. Изглежда, че голямото ми притеснение – че няма да мога да говоря достатъчно силно – бе неоснователно и засега май се справям добре. От време на време и съумявам да вкарвам хумор тип „дървен“, но моля да ми простите – никога не съм бил особено забавен човек 🙂

Ако искате да разберете повече за курса, можете да видите сайта му. Накратко, сбирките се провеждат в стая 200 на ФМИ, понеделник и сряда от 19:15 до 21:00. Входът е напълно свободен и може да заповядате, ако искате да ни видите или да научите нещо повече за Python (не гарантирам за последното, ако вече имате някакви познания 🙂 ).

One thought on “Python @ FMI

  1. Codito ergo sum » Rebirth, част 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.