Caps Lock

Един от най-тъжните клавиши на клавиатурата е Caps Lock-а. Неговата функция отдавна е забравена и се ползва твърде, твърде рядко. Дори по-използваният Scroll lock (отвъд Windows, де) постепенно изчезва от клавиатурата – слят с други бутони или изместен някъде, където няма да се пречка. Но едно голямо, широко пластмасово парче седи под лявото ви кутре и само му се ядосвате, като го натиснете без да искате. Ето ви идея – сменяйте между кирилица и латиница с него!

Под linux, това е тривиално. Една опция в xorg.conf или настройка на средата, която имате ще е достатъчна. Вярвам, че щом имате linux ще успеете да се оправите сами. Ако пък сте под Microsoft-ската операционна система, нямате лесен начин да го направите. Аз толкова бях привикнал, че не издържах да ползвам Alt+Shift и с известни мъки се добрах до AutoHotKey. Скрипта от който имате нужда е следния:

Capslock::
SetKeyDelay -1
Send {Blind}{Alt Down}
Send {Blind}{Shift Down}
return

Capslock up::
SetKeyDelay -1
Send {Blind}{Alt Up}
Send {Blind}{Shift Up}
return

Не знам за по-добър начин, но има и сайт посветен на „войната“ срещу Caps Lock. Вероятно там може да намерите нещо по-добро. Ако скрипта ви е бил от ползва или знаете по-добър подход да направите това под Windows, моля оставете коментарче 🙂 .

2 thoughts on “Caps Lock

  1. И на мен ми е интересно как това може да се направи в Windows…

  2. Едно мъничко подобренийце – тъй като в windows май не се ползва много scroll lock-а, може да му ползваме лампичката за сигнал дали сме на кирилица или не. На мен лично ми е по-удобно да гледам лампичаката, отколкото индикацията за подредбата до systray-а (или където и да си я ложа), просто защото така мога да се възползвам от перифреното си зрение.

    Просто между последните два реда на горния скрипт трябва да се сложи:

    SetKeyDelay 10 Send {Blind}{ScrollLock Down} Send {Blind}{ScrollLOck Up}

    SetKeyDelay
    -а е да не се шашка от бързото натискане windows-а.

    Има мъничък проблем, ако сте си настроили джаджата да ви пази състоянието на подредбата за всеки отделен прозорец. Тогава цялата светомузика става безполезна, защото лампичката светва не при смяна на езика, а при натискане на alt+shift, които в този случай са съвсем различни неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.